شهر همدان یا هگمتانۀ آن روزها، پایتخت نخستین شاهنشاهی ایران، مادها، بود که ذکاوت و فراست بومیانش تاریخ را به تحیر واداشته است. اسرار نهفتۀ بسیاری از آن دوران به بعد در دل خاک مقدس این دیار باقی مانده است. به سبب کشف یافتههای متعدد ارزندۀ باستانی از اعماق خاک آن، شهر همدان به عنوان پنجمین شهر فرهنگی-توریستی ایران زمین شناخته شده است.
قدمت مدید تمدن در سرزمین فراخ پارسیان به سالهای دور، قلبِ تاریخ را نشانه رفته و یافتههای بیشمار حاصل از کندوکاو ژرفای تاریخ، حیرت باستانشناسان را موجب شده است. ایرانزمین، پهنۀ جاذبه های گردشگری داخلی، اولین امپراتوری وسیع و غرورآفرین مادها و پس از آن هخامنشیان را نثار گیتی کرده و شهرت و عظمت ایرانِ زمان را به گوش جهانیان رسانده است. این دیار یادوارههای ارزشمند بیشماری از روزگاران پرشوکت و حشمت هخامنشی، اشکانی، ساسانی و سلجوقی را به گیتی عرضه داشته که آخرین و یکی از شگفتانگیزترین آنها در آبانماه 1396 رخنمایی کرد.
قیمت بلیط ارزان هواپیما و قیمت تورهای ارزان را برای سیاحت در میان جاذبه های گردشگری ایران از آژانس هواپیمایی مانلی پرواز بخواهید.
هر گوشهای از این خاک، اسرار شکوهمند بسیاری را در دل نهفته است. هرگاه دل خاک ارزشمند استان همدان را به هر دلیلی میشکافند، یادگاری گرانبها و ثمین به دست میآورند. در پاییزان ملون، اما سرد همدان، به هنگام حفاری در یکی از محلههای قدیمی شهر، تابوتی سنگی نمایان میشود. کارگران ادارۀ آبوفاضلاب همدان در پی حفاری به جهت نوسازی حوضچۀ بازار خیابان جراحان، در عمق سه متری، ناگهان در دل زمین به این تابوت سنگی برمیخورند. زن و مردی بازمانده از 1800 سال پیش، از اعماق تاریخ سر بیرون می کنند تا به انسان معاصر یادآور شوند، در این دنیای فانی چیزی به جز عشق ماندگاری ندارد.
در گذشته نیز این اتفاق افتاده است. به گفتۀ بومیان، حفاری یکی از میدانهای شهر برای دستیابی به لولهکشی آبوفاضلاب شهری، منجر به کشف کانال آب، اسکلت و چند پایه ستون و سنگ آسیاب شد. پس از یافتن این آثار باستانی که چون گنجی ارزنده برای تاریخ شناسان بود، ولوله ای در شهر به پا شد؛ اما کشف این تابوت سنگی پیامدهای دیگری را نیز به دنبال داشت. زوجهای 1800 ساله که مرگ نیز حریفشان نبود، آیین تدفین خانوادگی دوران باستان را به اثبات رساند. بر اساس گزارشهای محققان، در ابتدا، مردِ حدود 40 ساله از دنیا رفته و سالها بعد، جفتش در سی سالگی به او پیوسته است. تابوت سنگی عشاق ، عمری بالغ بر 1800 تا 2000 سال دارند؛ این بدین معناست که در دوهزار سال پیش، شأن و مقام زن آریایی نسبت به همعصرانش بسیار ارجمند و مورد احترام بوده است. در دستان این زن النگویی از جنس مفرغ بوده که نشانگر سطح اجتماعی معمولی این زوج است. او به پهلو در آغوش زوجش جای گرفته و خانۀ ابدی آنها از جنس سنگ آهک، به طول 190 و عرض 50 سانتیمتر است. زوج های 1800 ساله، پس از مطالعه و بررسی کارشناسان، به موزۀ همدان انتقال داده شدهاند.
حال آشیان دیگری برای این زوج مقرر شده است. در ورودی موزۀ هگمتانه، زوج عاشق، درون قابی شیشهای در کنار یکدیگر خفتهاند و یکی از چند اسکلتهای عاشق آریایی هستند که تاکنون در ایران و ایتالیا کشف شدهاند. با اینکه گفته میشود در حفاری تصادفی کارگران شرکت آبوفاضلاب، فقط تابوت سنگی و اسکلتهای درونش کشف شده، درون آرامگاه شیشهای موزۀ هگمتانه، ظروف سفالی همدورۀ اسکلتها در عصر اشکانی قرار داده شده است تا شیوۀ زندگی آنها را به تصویر بکشد. بر اساس توضیحات راهنمایان موزه، در این دوران، همراه متوفا کوزههایی پر از آب و غذا قرار داده میشد تا در زندگی بعدی او مورد استفاده قرار بگیرد.
یافتههای باستانشناسان بیان میکند که در عصر اشکانیان، همراه با تابوت، اشیاء دیگری از جمله وسایل گذران زندگی روزمره نیز دفن میشد. اجساد در این دوران در خاک، گور و تابوتهای سنگی قرار میگرفتند و شیوۀ دفن آنها به صورت کشیده، چنباتمهای یا طاق باز بوده است. اما با کشف این تابوت، پرده از راز تدفین خانوادگی اشکانیان کنار رفته و پایۀ مطالعات جدیدی ریخته شده است؛ به همین دلیل این کشف تصادفی از درجۀ اهمیت بالایی برخوردار شده است.
مانلی پرواز، نقشی از اعتماد، سفری بیتردید را برایتان آرزومند است. سفرتان سبز!
: به اشتراک گذاری این مطلب